vineri, 30 martie 2012

Rock in ghena: HAIL! @ Safe House

Pe Tim "Ripper" Owens l-am mai vazut si in urma cu un an, in Kulturhaus, si m-am simtit foarte bine la concertul ala, asa ca m-am hotarat (destul de tarziu, ce-i drept) sa-l revad, alaturi de trupa HAIL!, in concertul de aseara din Safe House.

Trebuie mentionat de la bun inceput ca Safe House nu e o locatie potrivita pentru un concert. Sau pentru orice alta activitate care implica oameni, de altfel. Locul e murdar, intunecos si rece. Cumplit de rece, astfel ca pana la sfarsitul serii ajungi sa-ti inghete si sufletul in tine. Owens a si remarcat, de altfel, "I love what you've done with the place. It's very... clean. When are you going to finish it?" Pacat ca nu i-a spus nimeni, locul nu e in decurs de terminare, ci de prabusire, la cum arata.


"Ridica violoncelu', te rog!' sau "Plecati Acasa! spuse publicul"

In buna traditie a multor concerte romanesti, si acesta a inceput MULT mai tarziu decat trebuia. Cand am intrat, trupa Red Magnetic presta pe scena. Au plecat repejor, din fericire, am crezut noi. Teapa: o ora mai tarziu, intra pe scena.. trupa Red Magnetic. Ala o fi fost soundcheck-ul, zic. Ar fi fost mai mult decat suficient, daca ma-ntrebi pe mine. Trupa aia nu numai ca nu-mi spune nimic dpdv. muzical, dar, dimpotriva, ma face sa vreau sa devin temporar surda. Miscare scenica, ioc, chef de cantat, cu atat mai putin, talent si mai lipsa. Ma rog. 

Astea ar fi cum ar fi, dar sa vedeti sfarsitul. Solista anunta ultima piesa (din sala se aude un YAAAAAY! colectiv), si pe scena incepe sa fie plimbat un banner pe care scrie, cu rosu, evident, INSANITY. Da, de acord, faptul ca am stat sa ascult tot recitalul poate fi catalogat drept asa ceva. Dar stati, asta nu e tot. Tocmai cand credeam ca e gata, pe scena apar doi, imbracati in robe negre si purtand masti pe fata, incercand s-o faca posta pe o duduie. Nu le iese. Imbufnata, tipa, care se zbatea spasmodic, incearca sa omoare un bebe Frankenstein atarnat de calcai. Teapa. Era deja mort. Ca si bunul simt. La fel si noi, de plictiseala si de ras.


The Thing that Should have Been

Adica trupa Pollution din Serbia, care n-au mai cantat. Oricum ar fi sunat, mai prost decat Red Magnetic n-aveau cum.


Heavy Metal, frate!

Cam asta ar fi, pe scurt, trupa HAIL!, compusa din Tim "Ripper" Owens (ex Judas Priest, Iced Earth, etc)- voce,  James LoMenzo (ex Megadeth, White Lion, Black Label Society, etc )- bass, Paul Bostaph (ex Slayer, Testament, Exodus etc)- tobe, si Dave Linsk (Over Kill)- chitara. Patru oameni care mananca muzica pe paine si care, desi au cantat in fata a maxim 100 de oameni au dat tot ce-au avut mai bun. Si au avut destule, incepand in forta cu Ace of Spades a celor de la Motorhead.

Tim Owens e un vocal fantastic. Pe mine m-a fascinat, uimit si chiar speriat putin usurinta cu care trece prin orice, de la Iron Maiden la Metallica, Black Sabbath si Judas Priest (de la care, putin ciudat, au cantat doar piese nu foarte celebre, gen Burn in Hell), ca mai apoi sa incheie cu doua piese Dio, Stand Up and Shout si Heaven and Hell, toate impecabile. Ultima a sunat exceptional, mai bine decat ar putea vreodata Manowar (care au cantat-o in 2010) s-o faca sa sune.

La asa vocal, asa instrumentisti. Cei trei si-au executat impecabil treaba, astfel ca, la sfarsitul concertului tot publicul a fost extrem de incantat de ceea ce vazusera, uitand parca de abominatia muzicala de dinainte. Lucru de inteles, cine n-ar vrea sa uite asa ceva? LoMenzo, Bostaph si Linsk s-au comportat de minune, astfel ca pe scena au fost patru muzicieni completi, pusi pe fapte mari, ceea ce a justificat pe deplin biletul de 40 lei (la intrare), care includea si o bere, pentru ca nimic altceva (sala, trupa de deschidere) n-a facut-o. Adevarat, eu (si probabil majoritatea) m-am dus acolo pentru HAIL!, dar asta nu inseamna sa accepti sa fii tratat in halul asta. Safe House e un loc in care NU recomand sa mergeti. Sau, eventual, sa va luati dupa voi haine groase si toaleta de acasa.

12 comentarii:

  1. Draga mea, tu vezi tot ceea ce e in jurul tau si din pacate asculti muzica doar cu ochii. Enjoy your life! Poate chiar esti surda! De bunul simt la care faci apel mai sus... mai joi. Poate ca ti-ar fi mai bine in Serbia, daca Romania te scarbeste atat de tare (cu atat mai mult cu cat nu e nici un creator de moda care sa-ti execute o gentutza pe comanda in care sa-tzi asezi un WC). Din fericire pentru tastatura - nu meriti mai multe cuvinte - cum spuneam, enjoy your life!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragul meu (curajos de nu se poate, vad, dupa anonimitatea sub care postezi), mi-ar placea sa citesti cu adevarat inainte sa comentezi. Nu ma scarbeste Romania in general, ci toaletele imputite, ca alea de aseara. Hai, nu te mai ofusca, nu-mi spune ca tie-ti place sa te duci la baie-n balti de urina ;)

    Cat despre "ascultatul muzicii cu ochii", imi spui si mie de unde ai tras dumitale concluzia asta? Foloseste-ti tu ochii ca sa citesti si partea aia a doua din articol in care vorbesc despre muzica. Aia adevarata, aia facuta de HAIL!. Si apropo, muzica se asculta cu sufletul. Numa' zic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonimule,am fost acolo!
    A fost odios,cumplit ,mizerabil!
    Astfel de locatie nu are ce cauta pe nici o harta a evenimentelor muzicale si nu numai,INDIFERENT de nivelul celor care evolueaza.
    Senzatia mea a fost aceea de camin cultural,de bomba de tara unde se aduna betivii satului...Daca tu esti multumit(a) sa iti stropesti bombeurile atunci cand te duci la o asa zisa toaleta sau sa iti umble sobolanii pe la picioare in contextul in care ai platit un bilet de intrare,asta inseamna ca nivelul tau e mult prea jos pentru a da sfaturi altora.
    Parerea mea...

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim, tu eşti genul de rromân cu coaie, tocmai de aia o dai anonimă. Şi eşti, pare-se, genul de rromân care spune "lasă, merge şi aşa". Nu, bă rromâne, nu merge. Pentru că un bilet costă. Pentru că banii îi munceşti, dacă ştii ce e aia. Şi pentru că pe munca ta nu trebuie să calci în bălţi de urină. Dar, cum îţi place atât de mult, na, îţi urez personal să ai parte de ceea ce-ţi doreşti, DE FIECARE DATĂ. O meriţi din plin. Iar România este de căcat exact din cauza celor ca tine, care nu dispun nici de demnitate, nici de conştiinţă pentru a cere să nu mai fie trataţi ca nişte mizerii. Felicitări, din cauza ta sufăr şi eu, bă, că trebuie să conving lumea că nu sunt ca tine şi că trebuie să mă trateze altfel, nu ca pe majoritatea rromânilor, adică ăia ca tine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Constiinta itzi dicteaza de obicei SA FACI nu sa ceri. Tu cere in continuare niste drepturi pe care nu ai cum sa le castigi in viata asta la cat venin se revarsa din tine. Iar dupa cum reiese din ce scrii tu p-aici pe tine munca te-a frustrat atat de tare incat ai hotarat ca e mai usor sa ceri. Romania pute datorita romanilor ca tine, care nu gasesc bucurie in nimic - carcotesc ca niste babe nemultumite si se baga singuri in seama pe bloguri mizere pt ca in alta parte nu li se permite accesul. Mai mult decat atat se pare ca tu confunzi demnitatea cu orgoliul. Pacat ca vrei sa arati ca itzi pasa! In realitate nu iti pasa decat de tine. Acelasi ANONIM (de la postul 1)

      Ștergere
    2. nu, geniule, Romania pute datorita romanilor ca tine, aia cu "las-o ba, ca merge-asa". In ce dracului sa gasesti bucurie, inteligentule? In baltile de urina de la toaleta? Daca tie-ti plac alea, n-ai decat sa stai toata ziua cu nasul in ele, da' nu-ti mai impartasi afinitatile-n public.

      Hai, ia o pauza, ca n-ai nicio logica.

      Ștergere
  5. @Unul_altul - Complet de acord, treaba aia e necesar să fie dărâmată. Nimeni nu trebuie să mai ajungă vreodată în ea. Iar cu şobolanii...dacă mi se întâmpla asta garantez că nu ieşea deloc bine. Doamne Dumnezeule...

    RăspundețiȘtergere
  6. deci avem asa:
    - peshtera lui ali baba dar in care sta doar el, ca cei 40 de hotzi au binevoit sa se mute macar la un hostel, de teama sa nu-i prinda cutremuru acolo
    - butoaie frumoase luate la mana a doua din ajutoarele de cutremur trimise de statu Bangladesh
    - pereti din colectia eforie 1974 in sensul ca au ramas asa inca de atunci
    - un moshuletz la poarta de la un atelier care facea glume bune la care doar el radea
    - nishte scaune infecte la intrare, pe care stateau aia care aveau tupeu sa ceara bani de bilet
    - un adormit la garderoba, dar cu bun simtz, ca ii era rushine sa ceara 1 leu sat kat draci era
    - frig; daca aveam pizda, de acolo plecam direct la ginecologie
    - urina pe jos, vad ca au fost shi shobolani; dragutz, se facea shi shaworma sau macar rat-burger?
    - o trupa romaneasca al carei nume nu am de ce sa-l retzin; foarte buna...nu shtia sa-si regleze sculele, behaiau dupa ele pe scena, in plus, probabil pe fondul problemelor din copilarie, au violat o papusha...ihaaaa...m-am udat la faza aia!
    - o gagica care mai are de invatat cu vocea; altfel, deosebita, numai buna de un anal dar doar daca are o punga de la mcdonalds in cap
    - owens fiind jenat de locul in care se afla

    da frate, locatzie adevarata, sa tot mergi acolo!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si voi va plangeti cand fac altii concerte in cortul de la Arenele Romane...

    RăspundețiȘtergere
  8. Nici ala nu e chiar CEL mai fericit loc de concerte, avand in vedere ca si pe acolo au refulat toaletele de vreo doua ori, dar macar se inscrie in limitele decentei.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am fost si eu sambata la Alternosfera. Ce pot sa spun: poate ca betonul nu e cea mai buna solutie de lasat pe jos... dar sa nu fie hartie la toaleta si sapun... asta e nitel cam mult.

    RăspundețiȘtergere
  10. Bun.
    Deci faptul că nu vreau să stau cu picioarele în urină, să treacă şobolanii pe lângă mine şi să nu-mi cadă zidul în cap mă face unul care nu găseşte bucurie în nimic. Într-adevăr. Şi nu merit drepturile pe care le cer. Aha. Bine. Încep să regret că ai mei nu m-au făcut la beţie, să dorm în fecale şi să fac mititei pe balcon, ca tot românul mulţumit :))

    RăspundețiȘtergere