luni, 11 aprilie 2011

Iisusul meu e mai misto decat al tau

Nu cred sa fie prea multi romani care sa n-aiba macar un "ceva"- carte, film, ce-o fi, din colectiile Adevarul. Adevarul care, de altfel, face aici o chestie absolut laudabila- trebuie sa recunosti ca uneori dai pentru o carte (de-adevarizata, adica) mai mult decat s-ar merita ea-n vecii vecilor, mai ales cu explozia e-book-urilor (si-a pirateriei aferente!)- si nu toata lumea-si permite sa dai 40+ lei pe o carte pe care-o poti lua la fel de bine cu 13.

Cu toate astea, uneori pana si Adevarul, acesti salvatori ai culturii romanesti, acesti cruciati ai civilizatiei, o mai nimeresc uneori pe langa. Nu mai pun la socoteala includerea "Totul despre Eva" in colectia Marilyn Monroe- MM apare putin si neremarcabil intr-un film in care Bette Davis e colosala- asta mai treaca-mearga.

Ceea ce m-a amuzat teribil, azi-dimineata, in timp ce-mi hraneam elitismul aparent pe site-ul Dilema Veche, a fost un banner al Adevarul care facea reclama la noua lor colectie de DVD-uri, care - normal, doar se-apropie perioada!- contine filme despre Iisus (mai ales despre rastagnire si inviere, ca deh, tre' sa aiba si romanu' un motiv de bucurie pentru care sa se imbuibe cu drob, pasca si oua cat pentr-o indigestie de toata frumusetea). 

Ei, iertand aici orice samanta de decizie strategica de marketing- ca doar n-o fi sa pui filme despre Inviere de Craciun!- ce m-a amuzat teribil a fost titlul "cele mai vizionate filme cu Iisus" de parca asta ar fi morala povestii- cine a avut cei mai multi spectatori, dornici sa vada pe marele/ micul ecran cum I se bat piroane-n palme si cum Ii sar stropi de sange de la biciuiri, in timp ce Maria (c-o fi ea Maia Morgenstern sau nu) plange indurerata alaturi. Da, asta e ideea principala a intregii chestii: cine a preferat sa-L vada pe Iisus jucat de Robert Powell, cui i-a placut mai mult masa de carne zdrobita care parea sa fie fata lui Jim Caviezel sau cine a fost, in opinia publicului, un Mantuitor mai convingator. Da, asta e ideea de baza a sarbatorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu