marți, 5 aprilie 2011

Plimbare in Europa 1.0 - Budapesta

Niciodata nu am inteles ceva anume: cum sa nu existe un loc de unde sa cumperi harta orasului (mai ales cand e vorba de unul mare) atunci cand cobori intr-o gara?
Dracusorul aici de fata s-a plimbat pe o raza de 1 km in jurul garii din Budapesta si nu a gasit o amarata de harta. Si, ca si cum asta nu ar fi indeajuns, mai e o chestie pe care nu o inteleg. Cum sa angajezi la gara (atat la ghiseu, cat si la magazinasele din jur) pe cineva care nu vorbeste engleza? (din nou, ma refer  la acelasi oras mare, care are trenuri spre Viena, Zagreb, Graz, Bratislava etc.)

Ca sa imi intelegeti supararea: am intrebat de harta orasului, si mi se tot faceau semne afirmative, spun ca vreau una, si nenea imi intinde o carte cu istoria orasului. Ca sa ma fac mai bine inteleasa, scot harta cu Europa, i-o arat si ii zic "Budapest". Tot incerca asta vreun minut sau 2 pana sa isi dea seama ce vreau si sa-mi zica cum ca nu are asa ceva. (acelasi lucru s-a intamplat si in celelalte locuri in care am intrebat, numai ca s-a scos faza cu cartea)

Apoi, fiind pe drumuri de ceva vreme, evident ca ma pocneste foamea. Dau sa-mi cumpar un corn: evident, tot din gara. Pai cum sa va spun ca respectiva de acolo nu stia o boaba de engleza. i-am aratat prin semne ce vreau, in sfarsit se prinde. apoi da-i sa platesti.. pai cucoana nu vroia sa-mi dea pe Euro (desi in teorie se poate plati asa in Ungaria) pentru ca habar nu avea cat inseamna.

Sa nu uitam si momentul cand am coborat la metrou, hotarata sa pornesc spre gara. Si ce sa vezi? Metroul circula (ora 5:30), dar nu era nimeni la ghiseu pana la ora 6:00 ca sa vanda bilete. Asa ca evident am asteptat jumatate de ora, doar ca sa mi se spuna "nu acceptam euro".

Ma lamureste si pe mine cineva? Se poate plati sau nu cu euro in Ungaria? Si daca nu ai de unde lua bilete pentru ca sistemul de transport e dezvoltat de un inapt, poti merge si fara?

2 comentarii:

  1. Stiu ca ungurii sunt certati cu limba engleza dar crede-ma ca nici romanii nu sunt mai presus. Ma intreb cati dintre taximetristii romani se descurca atunci cand li se urca un masin un turist strain.

    RăspundețiȘtergere
  2. lasa, ca am patit ceva de genul, cand eram cu un suedez in masina. Mi-era rusine mie de cat de prost vorbea taximetristu' engleza, si ma tot chinuiam sa-i explic ca ii traduc eu lu nenea, numai sa taca :))

    dar macar pe la Gara de Nord (si la gara din Sibiu, de altfel) am vazut oameni care rup engleza binisor.

    RăspundețiȘtergere