miercuri, 5 octombrie 2011

Descalecatul lui Dragos, care n-o avea prea mare.

Azi pe zi faceam lectiile cu una din nepoatele mele. Pe Skype, ca deh, e departe. Si mnoh, m-a rugat maica-sa sa o mai ajut, macar la istorie, care-i place, dar nu s-o-nvete, ci sa i-o povesteasca cineva. Mbooon, zis si facut. Avea aia mica ceva cu formarea statelor romane, mai exact a Moldovei tura asta.

Dupa ce-i explic io ca omu ca de fapt descalecatul nu e actiunea de-a se da jos de pe cal per se, ma apuc sa-i zic despre cum vine un nene pe care-l chema Dragos, vede el p-acolo ce vede, si zice "bre, asta e bucata mea de pamant", infiintandu-si o mini dinastie (varianta oficiala: regele Ungariei il trimite pe voievodul Dragos acolo, daruindu-i zona ca o "marca", pentru serviciile de pana atunci), dar ca apoi apare alt nene, pe numele lui Bogdan (dinastia Musatinilor ring a bell?), si-l invinge, ii ia jucaria si pa. 

"dar stii" zic eu catre aia mica, vajnica ascultatoare "de ce a fost invinsa armata lui Dragos?" (right answer: Musatinii se razvratesc impotriva urmasilor lui Dragos, regele maghiar se spala cu el pe cap si nu-i mai trimite ajutor, bla bla).
La care pustioaica imi arunca macaroana, asa, dulce, pe o voce de copil inocent: "pentru ca o avea mai mica"

Am inlemnit. ce draci laci in copaci poti sa mai zici cand un copil de vreo 8-9 ani ti-o tranteste in halul asta. *pauza de tras sufletul* 

"c..ce avea mai mica?" zic
"cum ce, armata!" 

cred ca am ras cinci minute incontinuu. Pe langa tot penibilul situatiei, n-am putut sa nu observ ironia. Da, asta mica, fara sa stii ai surprins adevarul universal, de care o sa-ti dai seama cand mai cresti. Ala cu ea mai mica pierde mereu. Cu armata, zic.

2 comentarii:

  1. Mai Valkyrie, pe Dragos nu-l invinge si nu-i ia nimeni nici o jucarie, mai! A cui istorie predai tu la nepoata? De Sas ai auzit? Bogdan il bate pe Sas, fiul lui Dragos, in 1363 si-i ia jucaria! Tatal lui Sas, Dragos, murise, sireacu, 9 ani mai devreme, la Siret. Vorbeste cu nepoata si restaureaza adevarul istoric: Sas o avea mai mica!

    RăspundețiȘtergere
  2. deci, citez "Musatinii se razvratesc impotriva urmasilor lui Dragos"

    URMASILOR, da? ;;)

    glad we sorted that one out!

    PS: oare Sas o avea mai mica pentru ca era mostenire de familie sa o ai mai mica? armata, zic.

    RăspundețiȘtergere